Nie może być tak, że silos będzie stał napełniony przez kilka lat i nie będziemy go otwierać. Wówczas całe zboże czy pasza, które tam magazynujemy nie będą się do niczego nadawały. Silosy paszowe powinny być opróżniane. I to do końca. Jeśli nie udało nam się to za pomocą przenośników to wówczas musimy to zrobić ręcznie.

Silosy zbożowe na każdej wsi

silosy zbożoweW silosie nie może zostać nic, bo będzie się psuło. Jeśli nie chcemy się męczyć przy rozładunku silosu to wówczas warto zainwestować w przenośniki ślimakowe wędrujące. Ten, kiedy będzie rozładowywał silosy zbożowe to będzie przemieszczał się wokół podłogi z osią pośrodku. Jest to naprawdę dobre rozwiązanie i ma bardzo dobrą ładowność. Na pewno ułatwi życie niejednemu rolnikowi. Ma także bardzo dużą wydajność. W ciągu kilkunastu minut można napełnić przyczepę o ładowności 25 ton. Korzystanie z silosu na pewno będzie łatwiejsze. Warto także zwrócić uwagę na to, że podczas rozładunku za pomocą takiego przenośnika na pewno nie uszkodzimy ziaren. To ważne. Jeśli chcemy zachować ziarna w dobrej kondycji to oczywiście koniecznie musimy pamiętać o wietrzeniu silosu. Zboże powinno być wietrzone. Inaczej na pewno skiśnie. To byłaby za duża strata dla rolnika. Trzeba zatem wyposażyć silos w dmuchawy. One na pewno pozwolą w sposób efektowny przewietrzyć zboże, które znajduje się w silosie. Nic na tym nie stracimy. Można zainwestować na przykład w mobilne dmuchawy. Wówczas będziemy mogli przemieścić dmuchawy z jednego silosu do drugiego, tam gdzie trzeba będzie przewietrzyć ziarna. Dmuchawy takie podłącza się do wnęki, która znajduje się w podłodze silosu. Czasami jest tak, że w mniejszych silosach wykorzystuje się przenośnik pneumatyczny. Często dmuchawę można wykorzystać także do rur, które będą transportowały ziarno. Można przy tej pomocy użyć także dmuchawy do przewietrzenia materiału. Jest to bardzo dobry pomysł, gdyż na dłużej zachowa on swoją świeżość. Oczywiście najlepsza będzie suszarnia. Za jej pomocą będzie można obniżyć temperaturę składowanych nasion o kilka stopni.

Dzięki temu będzie można je przechowywać dłużej. Oprócz tego jakość ziarna będzie znacznie lepsza niż gdybyśmy go nie wietrzyli.

Leave a comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *