Kto z nas nie lubi deserów, ciastek, lodów i batoników? Większość ludzi uwielbia słodycze. Kojarzą nam się z dzieciństwem, bezpieczeństwem, ciepłem domowego ogniska. Babcia piekła drożdżówki, mama smażyła pączki. Te skojarzenia idą z nami w dorosłość, nieco psychicznie przyzwyczajając nas do słodyczy, których często po prostu nie potrafimy sobie odmówić.

Zdrowy deser z domowym jogurtem

domowy jogurtNiestety cukier nie ma zbyt korzystnego wpływu na nasz organizm. Oprócz tego, że daje nam w krótkim czasie sporo energii, nie robi dla naszych ciał niczego pożytecznego. Zanieczyszcza je, odkłada się i napędza rozwój szkodliwych drobnoustrojów w naszych jelitach. Dlatego dziś idzie się w kierunku tzw. zdrowych słodyczy. Ciasto słodzone daktylami, ciastka z miodem bądź ksylitolem, lody z musu owocowego to już nie jest rzadkość. Wciąż chcemy czuć słodki smak, ale nie ze szkodą dla naszych organizmów. Doskonałym sposobem na  słodki deser jest jogurt. Najlepiej, gdyby był to domowy jogurt, przygotowany własnoręcznie na bazie mleka i kultur bakterii. Taki produkt ma ogromną ilość bakterii, które korzystnie wpłyną na nasze jelita. Możemy zmieszać go z dowolnymi owocami i miodem, aby uzyskać słodki i zdrowy mus. Możemy łączyć z serem mascarpone, aby dowolnie zmienić konsystencję. A także wymieszać z bakaliami i potraktować jako pożywne drugie śniadanie. Możliwości wykorzystania jogurtu naturalnego są niewyczerpane. Pasuje on do wielu kombinacji smakowych dzięki neutralnemu smakowi. Prozdrowotne właściwości zapewnią wartościowość posiłku.

Powoli uczymy się zastępowania cukru zdrowszymi jego odpowiednikami: miodem, ksylitolem, owocami. Nie stawiamy tylko na gotowe ciasta, ale przygotowujemy desery samodzielnie w domu. Szczególnie służą nam te na domowych jogurtach. Są pełne korzystnych kultur bakterii, białka i wapnia.