Bez dobrego, profesjonalnego ekspresu do kawy, żadna kawiarnia nie ma prawa bytu. Restauracja, w której nie będzie możliwości wypicia wyśmienitej kawy, też nie będzie dobrze funkcjonować. Bez ekspresu, żaden biznes gastronomiczny nie będzie przyciągał klientów i budził zaufania, ponieważ nie ma niczego, co kochalibyśmy bardziej nad kawę.

Profesjonalne ekspresy gwarantem powodzenia firmy

profesjonalne ekspresy gastronomiczneBez względu na to, czy prowadzimy kawiarnię, cukiernię, restaurację, czy też stację benzynową – sercem każdej usługi gastronomicznej są profesjonalne ekspresy gastronomiczne. Obok znakomitej mieszanki ziarnistych kaw, umiejętności baristy i właściwej obsługi jest to kluczowy element, by odnieść sukces w kawowej branży. W restauracjach, kawiarniach czy cukierniach, najlepszym wyborem w kwestii ekspresu jest kolbowy ekspres do kawy. W innych miejscach, w których możemy poprosić o aromatyczny napój bogów, w zupełności wystarczy automatyczny ekspres gastronomiczny. Czym się różnią? Ekspres kolbowy to urządzenie, do którego osoba je obsługująca powinna mieć sporą wiedzę w dziedzinie parzenia kawy, ponieważ to na niej spoczywa odpowiedzialność poprawnego jej przygotowania. Cały sekret tkwi w dobraniu odpowiednich porcji zmielonej kawy, wody, stopnia ubicia kawy oraz czasu parzenia. Dobrej jakości ekspres pomoże nam w parzeniu espresso odpowiednim ciśnieniem. Przy ekspresach automatycznych, za wszystkie czynności odpowiada ekspres. Oznacza to, że osoba obsługująca urządzenie nie potrzebuje żadnego szkolenia, ale kawa parzona przez automat również nigdy nie dorówna smakowi kawy z ekspresu kolbowego.

Kupując ekspres do kawy, musimy zdać sobie sprawę z jego możliwości i ograniczeń. Każde rozwiązanie będzie niosło za sobą zarówno plusy jak i minusy i to tylko od nas zależy, na które ostatecznie się zdecydujemy.