Chcąc kupić jakieś ciasto lub ciastka, najczęściej wybieramy się do cukierni. Znajdziemy tu przeróżne wyroby, które najczęściej muszą być przechowywane w odpowiednich warunkach, aby się szybko nie zepsuły ani nie rozpuściły.

Co się przechowuje w cukierniczej ladzie chłodniczej?

cukiernicza lada chłodniczaWysokie temperatury są szczególnie niekorzystne dla wyrobów cukierniczych, ponieważ wpływają na ich szybkie psucie się. Przeważnie drożdżówki czy ciastka bez masy kremowej mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej, to już ciasta i ciasteczka z kremowymi nadzieniami muszą być przechowywane w ladach chłodniczych. Choć nie jest wymagane utrzymywanie w nich tak niskich temperatur jak w przypadku mięsa czy wędlin, ale jest ona nieco niższa niż ta, która panuje. Cukiernicza lada chłodnicza ma za zadanie utrzymywać optymalne warunki pod względem temperatury oraz spełniać zadanie witryny wystawowej. Mogą się w niej znajdować półki lub jedynie dno wyłożone z płyt ze stali nierdzewnej, na których układanie się towar. Od strony zewnętrznej, lada się osłonięta szybką, która zabezpiecza towar przed bezpośrednim dostępem klientów. Czyszczenie takiej lady jest bardzo proste, bo wymaga jedynie umycia stalowych powierzchni i ich zdezynfekowaniu. Lady są stale podłączone do zasilania elektrycznego, ponieważ muszą przez cały czas utrzymywać odpowiednio niską temperaturę. W cukierniach spotkać można także witryny chłodnicze, które są w formie dużych lodówek z półkami oraz szklanymi drzwiami od strony ekspozycji.

Lady chłodnicze mają zamontowane agregaty chłodnicze, dzięki czemu możliwe jest utrzymanie pożądanej niskiej temperatury z zakresu od pięciu do piętnastu stopni. Na rynku znajdziemy także poza ladami chłodniczymi, lady, które utrzymują wewnątrz ujemne temperatury.