Ludzki organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje wielu składników. Jednym z nich bez wątpienia jest woda. Po pierwsze, nie można bez niej przeżyć, a po drugie jest ona niezbędna w wielu branżach, a w szczególności spożywczej. Wiadomo jest także, że woda wodzie nierówna. Nie każda nadaje się do picia, ale czy można sprawić, aby była?

Procesy uzdatniania wody technologicznej

uzdatnianie wody technologicznejZ pewnością niewiele osób wie, że wodę można podzielić nawet na kilka kategorii. Nie będziemy mogli napić się bez obaw wody z rzeki, jeziora czy nawet można. Nie należy spożywać również tak zwanej deszczówki. Te rodzaje wody mogą zawierać w swoim składzie pasożyty oraz szkodliwe i chorobotwórcze mikroorganizmy. Często mogą mieć także właściwości powodujące korozję. W zakładach branży spożywczej wykorzystywana jest najczęściej woda technologiczna. Stosowana jest najczęściej do mycia, obróbki surowców i wchodzi w skład wielu produktów. W przemyśle spożywczym musi ona spełniać wiele ściśle określonych norm. Uzdatnianie wody technologicznej jest zatem bardzo ważne zwłaszcza wtedy, gdy ma ona wchodzić w skład produktów gotowych do spożycia. Proces uzdatniania polega na dostosowaniu właściwości i składu wody do wymagań warunkowanych jej przeznaczeniem. Woda musi przejść kilka procesów, aby nadawać się do spożycia. Pierwszy etap to odżelazianie, który polega na usunięciu żelaza i związków chemicznych. Następny etap to hydroliza i utlenienie jonów manganu. Woda powinna zostać odpowiednio zmiękczona. Można taki efekt uzyskać poprzez odpowiednią filtrację. Z wody zostają usunięte jony wapnia i magnezu powodujące jej twardość. Ostatnim etapem jest proces odwróconej osmozy. Bardzo ważnym wskaźnikiem pokazującym, czy woda jest już zdatna do picia, jest test na bakterie coli. Jeżeli nie występują one w danej próbce wody, wtedy będzie ona mogła zostać dopuszczona do spożycia i może być wykorzystywana w przemyśle spożywczym.

Bez wątpienia można stwierdzić, że na wodę także trzeba uważać. Nie należy jej spożywać ze zbiorników, które nie zostały poddane uzdatnieniu. Tylko odpowiednio przeprowadzone procesy oczyszczania i przygotowania wody dają gwarancję, że będzie ona bezpieczna dla ludzkiego organizmu. Tylko uzdatniona woda może zostać wykorzystana w przemyśle spożywczym.